stel ons een vraag        deze site        downloaden 
 
   
Toxoplasmose en gevolgen voor ongeboren kind

Toxoplasmose is een bepaalde infectie die je op kunt lopen door een parasiet. Een kind groeit in de baarmoeder en is voor ontwikkeling afhankelijk van de stoffen die het van de moeder binnenkrijgt. Alles wordt aangevoerd via het bloed van de moeder en dat betekent dat er mogelijk ook sprake kan zijn van de aanvoer van schadelijke stoffen. Dat kan uiteraard weer van invloed zijn op de gezondheid en ontwikkeling van het ongeboren kind.

Als je toxoplasmose oploopt, dan kunnen er lichte symptomen optreden, variŰrend van een koorts tot lusteloosheid en opgezette klieren. Iedereen die deze infectie wel eens heeft gehad, beschikt over antistoffen in het lichaam, zodat de parasiet geen kans krijgt om het lichaam opnieuw te infecteren. Het kan maar zo zijn dat je eens ge´nfecteerd bent, maar geen last hebt gehad van symptomen en ook niet weet dat je de infectie hebt gehad.

Geen antistoffen Bijna de helft van het aantal zwangere vrouwen, namelijk 45 procent heeft geen antistoffen opgebouwd. Als je net voor je zwangerschap of tijdens de zwangerschap ge´nfecteerd bent geraakt en toxoplasmose hebt, dan krijgt je kind deze infectie eveneens. De infectie komt dan via de placenta binnen en dat kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je kind. Jij loopt zelf geen gevaar, maar je kind kan te maken krijgen met ernstige afwijkingen. Er kunnen verschillende afwijkingen ontstaan aan je ongeboren kind, zoals een waterhoofd of blindheid. Overigens is de kans dat je ongeboren kind ge´nfecteerd wordt van een aantal aspecten afhankelijk, zoals van de duur van de zwangerschap. Uit de statistieken blijkt dat bij ongeveer ÚÚn op de duizend zwangerschappen er sprake is van aangeboren toxoplasmose. Indien je vermoedt dat er sprake is van een infectie, dan wordt aangeraden om met de huisarts contact op te nemen, zodat er geneesmiddelen kunnen worden voorgeschreven.

Oorzaak toxoplasmose
Een van de oorzaken van toxoplasmose is het in aanraking komen met uitwerpselen van vooral jonge katten. Deze groep vormt namelijk een bron van parasieten en de besmetting bij de mens vindt plaats via de mond. Het wordt dan ook altijd afgeraden om zelf de kattenbak te verschonen. Je kunt dan bijvoorbeeld per ongeluk tijdens het verschonen ervan met de uitwerpselen in aanraking komen en onbewust met je handen je mond aanraken. Overigens kan de parasiet zich ook in de aarde van de tuin bevinden als daar uitwerpselen van katten liggen. Het is niet zo dat je van het aaien van een kat besmet kunt raken, zodat je rustig je kat kunt blijven kroelen. Een andere oorzaak van deze infectie is door besmet eten in te nemen. Er wordt dan ook afgeraden om rauw vlees te eten, zoals rauwe rosbief of filet americain of vlees te eten dat niet helemaal gekookt of gebakken is. De kat hoeft het huis niet uitgedaan te worden als je zwanger wilt worden of dat al bent. Het belangrijkste is gewoon om te zorgen dat er geen contact wordt gemaakt met uitwerpselen van de kat. Het klusje van de kattenbak verschonen, kan dan ook beter worden uitbesteed aan je partner. Ook kan de kattenbak wat vaker worden verschoont, zodat een eventueel aanwezige parasiet niet de kans krijgt om zich te vermenigvuldigen. Er wordt aangeraden om tijdens tuinieren handschoenen te dragen en groenten uit eigen tuin goed te wassen. Denk je dat symptomen hebt van toxoplasmose en ben je blootgesteld aan een van bovengenoemde risico┤s, dan wordt aangeraden om direct contact op te nemen met je huisarts.

Meer informatie

 • Zwangerschap en infectieziekten
  Informatie van het RIVM.
 •     

   
  Nog niet zwanger?
  Ga naar...
  » ZwangerStraks
  » ZwangerWijzer
  » Strakszwangerworden » Slikeerstfoliumzuur

  Zwanger worden? slik eerst foliumzuur!

  » Home

  ZWANGER ZIJN EN...
  » Alcohol
  » Bloedarmoede, erfel.
  » DES-dochter
  » Diabetes
  » Epilepsie
  » Foliumzuur
  » HIV-infectie en aids
  » Listeriose
  » Medicijnen
  » Prenatale screening
  » Rodehond
  » Roken
  » Schadelijke stoffen
  » Straling
  » Streptokokken B
  » Toxoplasmose
  » Vitamine A
  » Vitamine D
  » Voeding
  » Werk

   

   

  » Links

  Real Time Web Analytics

  Clicky