stel ons een vraag        deze site        downloaden 
 
   
Zwangerschap en straling

Straling is een onderdeel van het dagelijkse leven, maar er zijn uiteraard wel verschillende soorten te benoemen die elk een andere uitwerking hebben en van invloed kunnen zijn tijdens de zwangerschap. Als je zwanger bent en je wordt aan een bepaald soort straling blootgesteld, dan kan dat van invloed zijn op je ongeboren kind. Het is dan ook belangrijk om voordat je zwanger wordt je te verdiepen in de verschillende soorten straling en of deze van invloed kunnen zijn op je ongeboren kind als je eenmaal zwanger bent.

Wat wordt bedoeld met straling
In deze context wordt bedoeld dat er sprake is van een kunstmatig opgewekte straling en dus niet de stralen van de zon. Je kunt denken aan golven van elektronische apparaten, zoals radio en televisie, maar ook aan de kunstmatige straling van bijvoorbeeld een röntgenapparaat. Nu zullen de radio- of televisiegolven geen risico vormen voor je ongeboren kind, maar de röntgenstraling van een medisch apparaat in het ziekenhuis kan daar wel op van invloed zijn.

De straling die een negatieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van je kind is bijvoorbeeld die afkomstig is van een apparaat dat röntgenfoto’s maakt. Als je zwanger bent en er moet een röntgenfoto worden gemaakt, dan dien je dit dan ook uiteraard aan te geven aan de medici.

Laag stralingsniveau
Er zijn ook allerlei apparaten die een laag stralingsniveau kennen en geen risico vormen voor je ongeboren kind. Daarbij kun je onder meer denken aan het gebruikmaken van een computer met beeldscherm. Werk je de hele dag achter een computer en ben je zwanger, dan is het wel aan te raden om regelmatig van houding te wisselen en af en toe de benen te strekken.

In de keuken kun je gerust nog de magnetron gebruiken en ook als je een kleurtje op wilt doen onder de zonnebank is er geen reden tot paniek. Overigens wordt er de laatste tijd gericht onderzoek gedaan naar de invloed van beroepen, waarbij sprake is van lage stralingsintensiteit op eicellen en zaadcellen. Daarbij kun je weer denken aan beroepen als stewardess, piloot, radiotechnicus of fysiotherapeut.

Verhoogd risico
Personeel aan boord van vliegtuigen met vluchten meegaan kunnen aan kosmische ioniserende straling worden blootgesteld en daardoor bestaat er wel een verhoogd risico op een nadelige invloed van de ontwikkeling van ongeboren kinderen. Indien er sprake is van een beroep met een hoog stralingsniveau, zoals waar een radiologisch medewerker mee te maken krijgt, dan wordt aangeraden om met een goede bescherming rekening te houden.

Met een goede bescherming wordt het risico op het ontstaan van schade aan eicellen of zaadcellen voorkomen. Het is belangrijk dat de stralingslimiet niet wordt overschreden. De maximale stralingsdosis is vastgesteld in het Besluit Stralenbescherming Kernenergiewet.

Vrouwen die werkzaam zijn in beroepen waar ioniserende straling voorkomt, dienen door de werkgever op de hoogte te worden gesteld van de risico’s van de radioactieve stoffen en straling. Ook dienen deze vrouwen op grond van artikel 6 van de Arbo-wet te worden ingelicht op welke wijze ermee om moet worden gegaan. Het is deze groep vrouwen uiteraard zelf ook aan te rade om informatie te vragen als er een kinderwens bestaat, zodat er eventuele maatregelen getroffen kunnen worden.

Medisch onderzoek en straling
Zwangere vrouwen die zich in de eerste twintig weken van de zwangerschap bevinden en van wie een röntgenfoto moet worden gemaakt, wordt aangeraden om de zwangerschap kenbaar te maken. De röntgenstraling kan namelijk van invloed zijn op de ontwikkeling van je ongeboren kind. Overleg dan ook altijd met de huisarts of specialist of het risico genomen moet worden of dat er maatregelen genomen kunnen worden. Dat kan bijvoorbeeld door een loodschort of loodkraag te dragen.

Indien jij of je partner een bestraling moet ondergaan, dan bestaat er een mogelijkheid om eicellen of zaadcellen van je partner in te laten vriezen. Laat je goed informeren door je arts als er sprake is van een bestraling en je een kinderwens hebt.

Er kan geconcludeerd worden dat niet alle straling risico’s met zich meebrengt en schade kan veroorzaken aan eicellen, zaadcellen of aan het ongeboren kindje. Indien er wel sprake is van mogelijke risico’s die aan een bepaalde vorm van straling verbonden zijn, dan wordt altijd aangeraden om je goed te laten informeren.

Meer informatie

 • Informatie over zwangerschap en veilig werken van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 • Beroepsziekten.nl

 •     

   
  Nog niet zwanger?
  Ga naar...
  » ZwangerStraks
  » ZwangerWijzer
  » Strakszwangerworden » Slikeerstfoliumzuur

  Zwanger worden? slik eerst foliumzuur!

  » Home

  ZWANGER ZIJN EN...
  » Alcohol
  » Bloedarmoede, erfel.
  » DES-dochter
  » Diabetes
  » Epilepsie
  » Foliumzuur
  » HIV-infectie en aids
  » Listeriose
  » Medicijnen
  » Prenatale screening
  » Rodehond
  » Roken
  » Schadelijke stoffen
  » Straling
  » Streptokokken B
  » Toxoplasmose
  » Vitamine A
  » Vitamine D
  » Voeding
  » Werk

   

   

  » Links

  Real Time Web Analytics

  Clicky