stel ons een vraag        deze site        downloaden 
 
   
Roken en drinken tijdens zwangerschap

downloaden en printen

Roken en drinken tijdens de zwangerschap worden ten zeerste afgeraden. Jouw ongeboren kindje krijgt binnen wat jij ook binnenkrijgt en het spreekt voor zich dat dat beter geen ongewenste stoffen moeten zijn. Genotsmiddelen als alcohol, sigaretten en uiteraard drugs kunnen grote schade toebrengen aan je ongeboren kind. Jij beleeft misschien tijdelijk een prettig gevoel, maar je kind zeker niet.

Schadelijke effecten
Je eigen lichaam wordt bij het gebruik van sigaretten, alcohol of drugs schade toegebracht, maar de schade aan je kindje kan vele malen groter zijn. Jouw lichaam is namelijk in verhouding veel groter dan het kindje dat in je buik groeit. Bij jouw kindje komt het rechtstreeks in het lichaam binnen en aangezien elk genoemd genotsmiddel schadelijk is, zal het beter zijn om het zeker voor het onzekere te nemen en tijdens de zwangerschap te stoppen met drank, roken en drugs.

Ook als je namelijk weinig gebruikt of met mate, dan kunnen er toch nog schadelijke effecten optreden. Dat wil je natuurlijk niet. Heb je problemen met het gebruik van genoemde genotsmiddelen, dan is het zeker aan te raden om hulp in te schakelen om eventuele schade aan je ongeboren kindje zoveel mogelijk te beperken. Eigenlijk is het nog beter om voordat je zwanger raakt al te stoppen met het gebruik. Ook voor jezelf is dat beter, want roken kan ook je eigen lichaam schade toebrengen. Roken kan longkanker veroorzaken en de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten wordt vergroot. Overmatig en langdurig alcoholgebruik kunnen tot leveraandoeningen leiden.

Roken en je ongeboren kind
Als je rookt tijdens de zwangerschap, dan krijgt je kind de gevolgen daarvan direct te merken doordat er minder zuurstof binnenkomt. Dat heeft een nadelige invloed op de ontwikkeling van je kind, want de groei zal daardoor worden vertraagd. Onderzoeken hebben uitgewezen dat kindjes van rokende moeders bij de geboorte al snel tweehonderd gram minder wegen dan een kind van een moeder die niet heeft gerookt.

Ook is de kans groter dat je kind eerder geboren wordt dan de uitgerekende datum. Het roken kan zelfs invloed hebben op de verstandelijke ontwikkeling en ook kan er in de placenta een bloeding ontstaan. Er wordt ook afgeraden om na de geboorte in het bijzijn van je kind te roken. Als je toch weer wilt beginnen na je zwangerschap doe dat dan buiten of in een ruimte, waar je kindje niet komt.

Alcohol en je ongeboren kind
Als je gewend bent om alcohol te drinken, dan lijkt het misschien gewoon om ook tijdens je zwangerschap een glaasje wijn bij het eten te nemen of af en toe een biertje te drinken. Misschien sta je er niet bij stil, maar ook een klein glaasje alcohol of af en toe een keer een glas wijn drinken heeft een nadelige invloed op de ontwikkeling van je kind. Je kunt je voorstellen dat de schade aan je ongeboren kind alleen maar nog groter wordt als je een regelmatige drinker bent.

Dat wat jij aan alcohol drinkt, krijgt de baby ook te drinken, maar dan via de placenta. Er kan bij overmatig drankgebruik een ernstige aandoening ontstaan, waardoor je kind van de rest van zijn of haar leven met beperkingen te maken krijgt. Er kan schade ontstaan aan het centrale zenuwstelsel, maar ook aan belangrijke organen, zoals het hart.

Er wordt altijd afgeraden om alcohol te drinken tijdens de zwangerschap, waarbij de eerste twee maanden er wel sprake is van de meeste invloed qua schade aan het ongeboren kind. Aangezien voor iedereen de grens van alcoholgebruik weer anders ligt en je het liefst een gezond kind op de wereld zet, kun je alcohol maar beter en in elk geval tijdelijk uit je leven verbannen.

Voor wat betreft drugs geldt uiteraard ook dat deze tijdens de zwangerschap en het liefst voor het zwanger worden ook niet meer worden gebruikt. Schroom niet om hulp te zoeken als je zwanger wilt worden en je problemen hebt om van het roken, drinken of gebruik van drugs af te komen.

  

 
Nog niet zwanger?
Ga naar...
» ZwangerStraks
» ZwangerWijzer
» Strakszwangerworden » Slikeerstfoliumzuur

Zwanger worden? slik eerst foliumzuur!

» Home

ZWANGER ZIJN EN...
» Alcohol
» Bloedarmoede, erfel.
» DES-dochter
» Diabetes
» Epilepsie
» Foliumzuur
» HIV-infectie en aids
» Listeriose
» Medicijnen
» Prenatale screening
» Rodehond
» Roken
» Schadelijke stoffen
» Straling
» Streptokokken B
» Toxoplasmose
» Vitamine A
» Vitamine D
» Voeding
» Werk

 

 

» Links

Real Time Web Analytics

Clicky