stel ons een vraag        deze site        downloaden 
 
   
Zwangerschap en medicijnen

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 70 procent van de zwangere vrouwen medicijnen gebruikt en dat 35 procent van dat aantal medicijnen zonder voorschrift van een arts gebruikt. Er zijn geneesmiddelen die invloed kunnen hebben tijdens de zwangerschap en het is belangrijk om voorzichtig met medicijngebruik om te gaan. Er zijn allerlei soorten medicijnen die niet, in mindere mate of in ernstige mate van invloed kunnen zijn op je ongeboren kind. Er zijn vrij te verkrijgen medicijnen en pillen, capsules, injecties, crème of poeders die de arts kan voorschrijven.

Schadelijke stoffen
Het is natuurlijk afhankelijk van het type medicijn of er ook sprake is van stoffen die schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Indien er medicijnen in verband met de zwangerschap worden voorgeschreven, dan sta je natuurlijk onder controle van de betreffende arts. Het is belangrijk om niet op eigen houtje voor allerlei aandoeningen of symptomen medicijnen te nemen, maar dat alleen op voorschrift van een arts te doen.

Geneesmiddelen die in het lichaam van een zwangere vrouw terechtkomen, zullen ook het kind in de baarmoeder bereiken. Dat gebeurt via de bloedvaten van de placenta. Het lichaam van de zwangere vrouw zal de schadelijke stoffen uit de geneesmiddelen afbreken via de lever om vervolgens via de nieren in de urine te worden uitgescheiden. Bij het ongeboren kind blijven de stoffen langer aanwezig. Aangezien er medicijnen zijn die ernstige gevolgen kunnen hebben voor het kind, wordt aangeraden om bij het gebruik van geneesmiddelen daar altijd op bedacht te zijn.

Er worden in de praktijkdoor twee op de drie zwangere vrouwen vier verschillende geneesmiddelen gebruikt. Dit betreft een gemiddelde en daarbij gaat het om zowel voorgeschreven recepten als vrij verkrijgbare middelen. Een voorbeeld uit het verleden laat zien dat het grote gevolgen kan hebben voor ongeboren kinderen om bepaalde medicijnen te nemen. Het gaat hier om het DES medicijn, waar de kinderen van de moeders die dit hebben geslikt nog altijd gevolgen van ondervinden, zoals problemen met de vruchtbaarheid.

Ook tijdens het geven van borstvoeding is het belangrijk om met medicijngebruik rekening te houden, want via de moedermelk kunnen de stoffen worden doorgegeven aan het kind.

Dagelijks medicijngebruik
Als je een chronische ziekte hebt of tijdelijk medicijnen moet gebruiken, dan is het zeker aan te raden om contact op te nemen met de arts als er sprake is van dagelijks medicijngebruik. Er kunnen dan maatregelen worden genomen om zonder risico’s voor het kind de zwangerschap goed te laten verlopen. Er kunnen bijvoorbeeld andere geneesmiddelen worden voorgeschreven of in mindere mate.

Vitamines en supplementen
Vitamines en supplementen vallen niet onder de categorie medicijnen, maar worden wel onder de aandacht gebracht om een gezond leven te leiden. Iedereen die een gezond voedingspatroon heeft met onder meer voldoende groente en fruit hoeft geen aanvullende supplementen te nemen met uitzondering van foliumzuur. Dat supplement wordt al aangeraden om te nemen voordat je zwanger bent.

Doorgaans wordt aangeraden om daar vier weken voordat je zwanger wilt worden al mee te beginnen tot en met de tiende week van je zwangerschap. De tabletten met foliumzuur zij vrij verkrijgbaar bij de drogist en de arts hoeft daar geen recept voor uit te schrijven.

  

 
Nog niet zwanger?
Ga naar...
» ZwangerStraks
» ZwangerWijzer
» Strakszwangerworden » Slikeerstfoliumzuur

Zwanger worden? slik eerst foliumzuur!

» Home

ZWANGER ZIJN EN...
» Alcohol
» Bloedarmoede, erfel.
» DES-dochter
» Diabetes
» Epilepsie
» Foliumzuur
» HIV-infectie en aids
» Listeriose
» Medicijnen
» Prenatale screening
» Rodehond
» Roken
» Schadelijke stoffen
» Straling
» Streptokokken B
» Toxoplasmose
» Vitamine A
» Vitamine D
» Voeding
» Werk

 

 

» Links

Real Time Web Analytics

Clicky