stel ons een vraag        deze site        downloaden 
 
   
Foliumzuur en zwanger worden

Foliumzuur is een supplement dat wordt aangeraden aan vrouwen die zwanger willen worden. Het tijdig beginnen met de inname van dit supplement zal de kans op een kindje met een ernstige aandoening verkleinen. Extra foliumzuur innemen, wordt standaard aangeraden aan vrouwen die een kinderwens hebben en bezig zijn met zwanger worden.

Voor uitgebreide informatie over foliumzuur bij kinderwens kunt u terecht op www.slikeerstfoliumzuur.nl.

Waarom foliumzuur slikken?
De reden dat het aangeraden wordt om het supplement voor de zwangerschap te nemen, komt doordat je lichaam als je zwanger bent tijdens de eerste weken extra foliumzuur nodig heeft. Foliumzuur komt ook voor in voedselproducten, zoals in volkoren producten, fruit en groente, maar dat is niet afdoende en daarom wordt aangeraden een supplement te nemen.

Door voor het zwanger zijn al te beginnen met het voedingssupplement kan je lichaam alvast een voorraad opslaan. Het heeft geen zin meer om eraan te beginnen nadat je een zwangerschapstest hebt gedaan en zwanger blijkt te zijn. De eerste weken is foliumzuur namelijk het hardste nodig in je lichaam en als je een test doet met positief resultaat, dan ben je al meerdere weken zwanger.

Effect van het supplement
Door tijdig met de inname van het supplement te beginnen, is er sprake van een positieve invloed op de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel van het ongeboren kindje. De ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel vormt de basis voor de ontwikkeling van de hersenen en ruggenmerg. Indien er sprake is van te weinig foliumzuur in het lichaam, kunnen er zich aandoeningen ontwikkelingen, zoals geboren worden met een open ruggetje.

Overigens wil het niet gebruiken van het supplement niet zeggen, dat je kindje geboren zal worden met een aandoening, maar als je invloed kunt uitoefenen op een positieve ontwikkeling van je kindje, dan is dat uiteraard aan te raden. Dat kan door minimaal al vier weken voordat de bevruchting plaatsvindt met extra foliumzuur te beginnen. Of vanaf het moment dat je weet dat je zwanger wilt worden en bijvoorbeeld met de pil of andere vorm van anticonceptie bent gestopt.

Foliumzuur kan maanden achtereen worden ingenomen, zodat je het supplement gewoon kunt blijven innemen als je niet direct zwanger raakt. Ben je wel zwanger geworden, dan kun je het supplement de eerste tien weken van je zwangerschap blijven innemen. Je kunt foliumzuur onder meer verkrijgen bij de drogist of apotheek. Het is ook mogelijk om extra andere vitamines te nemen die zonder recept verkregen kunnen worden.

Je kunt bijvoorbeeld de keuze maken om multivitaminen te nemen voor zwangere vrouwen, waar ook foliumzuur in is opgenomen. Heb je al een kindje en is deze geboren met een aangeboren afwijking, zoals een open ruggetje, dan raden wij aan om voordat je zwanger wordt contact op te nemen met je huisarts of specialist. In dat geval wordt doorgaans een hogere dosis foliumzuur aangeraden en die is alleen op recept te verkrijgen.

Meer informatie

 • Zwanger worden? Slik eerst foliumzuur!
  Website met uitgebreide informatie over foliumzuur bij kinderwens.
 •     

   
  Nog niet zwanger?
  Ga naar...
  » ZwangerStraks
  » ZwangerWijzer
  » Strakszwangerworden » Slikeerstfoliumzuur

  Zwanger worden? slik eerst foliumzuur!

  » Home

  ZWANGER ZIJN EN...
  » Alcohol
  » Bloedarmoede, erfel.
  » DES-dochter
  » Diabetes
  » Epilepsie
  » Foliumzuur
  » HIV-infectie en aids
  » Listeriose
  » Medicijnen
  » Prenatale screening
  » Rodehond
  » Roken
  » Schadelijke stoffen
  » Straling
  » Streptokokken B
  » Toxoplasmose
  » Vitamine A
  » Vitamine D
  » Voeding
  » Werk

   

   

  » Links

  Real Time Web Analytics

  Clicky