stel ons een vraag        deze site        downloaden 
 
   
Zwangerschap en diabetes

Als je diabetes hebt en zwanger wilt worden, dan is het extra belangrijk om je goed voor te bereiden op een zwangerschap. Het is namelijk van belang dat je kindje geen risico’s loopt door je suikerziekte. Het kan ook zijn dat je al een kind hebt en tijdens je zwangerschap met zwangerschapsdiabetes te maken hebt gekregen of dat je partner suikerziekte heeft. Het is dan altijd prettig om goed geïnformeerd te zijn als je een kinderwens hebt. Er kunnen namelijk extra risico’s voor je ongeboren kindje zijn.

Soorten diabetes
Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten diabetes, zoals diabetes mellitus type 1, diabetes mellitus type 2 en zwangerschapsdiabetes. Bij type 1 is er sprake van een alvleesklier die niet tot nauwelijks insuline aanmaakt. Bij type 2 is er sprake is een alvleesklier die onvoldoende insuline aanmaakt doordat het lichaam ongevoeliger is geworden voor insuline. Type 2 komt vaak voor indien er sprake is van overgewicht. Een dieet om het overgewicht kwijt te raken, maakt dan deel uit van de behandeling. In deze situatie kan er tijdens de zwangerschap insuline gebruikt worden om de bloedsuikers onder controle te houden.

Bij zwangerschapsdiabetes is de insulinevoorziening in het lichaam niet optimaal. Dit type is het meest te vergelijken met type 2, maar wel met het vooruitzicht dat deze suikerziekte na de bevalling weer zal verdwijnen. Het is wel mogelijk om in de verre toekomst wel weer type 2 diabetes te ontwikkelen.

Erfelijkheid
Indien er sprake is van diabetes mellitus type 1 dan kunnen erfelijkheidsfactoren een rol spelen, maar ook omgevingsfactoren kunnen daarop van invloed zijn. Als je zwanger bent en je hebt dit type diabetes dan is de kans klein dat je kindje het ook krijgt slechts 3 procent. Als je partner dit type heeft, dan is de kans echter groter dat je kindje het ook krijgt, want dat percentage ligt op 6 procent. Indien beide ouders deze vorm van suikerziekte hebben, dan ligt het risico dat je kindje het krijgt op 30 procent.

Bij diabetes mellitus type 2 is er eveneens sprake van erfelijkheidsfactoren en factoren in de omgeving. Dat geldt ook voor zwangerschapsdiabetes. Als je tijdens een eerdere zwangerschap diabetes hebt gekregen, dan heb je bij een volgende zwangerschap meer dan vijftig procent kans om het weer te ontwikkelen. Kinderen van deze ouders hebben kans om later diabetes 2 te krijgen en zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van overgewicht. De kansen daarop kunnen wel afnemen als er tijdens de zwangerschap sprake is van een evenwichtige suikerregulering.

Aangeboren aandoeningen
Als je zwanger bent en je hebt diabetes mellitus type 1, dan bestaat er een verhoogde kans op aangeboren aandoeningen. De kans op aangeboren aandoeningen is gerelateerd aan de suikerregulatie rond het moment van de bevruchting. Als de suikerregulering niet goed is geweest, dan verhoogt de kans op aangeboren aandoeningen. In de eerste drie maanden van je zwangerschap is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan de suikerregulering.

Je kindje kan dan zelf namelijk nog geen insuline aanmaken en ontvangt dat van de moeder.

Bij verhoogde suikerwaarden in het begin van de zwangerschap is er extra risico op aandoeningen die in organen, ruggenmerg, hersenen en hart kunnen ontstaan. Het extra risico kan overigens wel afnemen indien er sprake is van een scherpe instelling van de diabetes.

Bij diabetes mellitus 2 is er eveneens sprake van een hogere kans op aandoeningen. Zwangerschapsdiabetes zal doorgaans pas na de eerste drie maanden ontstaan en dat brengt dan ook met zich mee dat er geen sprake zal zijn van een verhoogd risico op aandoeningen.

Contact met arts
Heb je een type 1 of type 2 suikerziekte dan is het uiteraard aan te raden om tijdig contact op te nemen met een huisarts als je zwanger wilt worden. Er kan dan gekeken worden naar wat de ideale instelling zal zijn om het beste evenwicht tussen energieverbruik en benodigde hoeveelheid insuline. Het is van groot belang dat daar een balans in wordt gevonden en als dat niet lukt, dan is het aan te raden om de kinderwens nog even uit te stellen.

Het is wel aan te raden om bij een kinderwens niet te lang te wachten met zwanger willen worden, want er kunnen zeker bij type 1 complicaties ontstaan in de loop der tijd. Voeding is altijd belangrijk, maar zeker voor personen die suikerziekte hebben. Zo kan aangeraden worden om tijdens de zwangerschap voor het slapengaan nog even wat te eten, zodat de kans op een nachtelijke hypo wordt verminderd.

Foliumzuur wordt altijd aangeraden om als supplement te nemen als er een kinderwens bestaat. Daarbij wordt aangeraden om er vooraf al mee te beginnen. De aangeraden periode om ermee te beginnen is vier weken voor een mogelijke bevruchting. Er kan weer mee worden gestopt na acht nadat de bevruchting heeft plaatsgevonden.

Wacht niet te lang met een zwangerschap!
Omdat er in de loop van de ziekte diabetes mellitus type I complicaties kunnen ontstaan, is het verstandig om niet te lang wachten met uw zwangerschap. Zwanger rond de 20 is in het algemeen beter dan zwanger worden boven de 30. Het hangt natuurlijk ook af van de leeftijd, waarop u diabetes mellitus heeft gekregen. Een individueel advies is dus belangrijk. Voor diabetes mellitus type II geldt in theorie hetzelfde.

Intensieve begeleiding en controle
Het is belangrijk om gedurende de zwangerschap onder begeleiding en controle van een internist en gynaecoloog te staan. Zo zal de ontwikkeling van je ongeboren kindje ook op de voet worden gevolgd door onder meer gebruik te maken van echoscopie en scans. In bepaalde gevallen wordt er een vruchtwateronderzoek uitgevoerd. In ieder geval moet worden voorkomen dat er een te hoog bloedsuikergehalte ontstaat bij de moeder, maar dat geldt ook met betrekking tot een te laag bloedsuikergehalte. Indien er sprake is van een hoge bloeddruk dan is het wenselijk dat dit behandeld wordt.

Als je zwanger bent en suikerziekte hebt, dan is het van belang dat je minimaal vier keer per dag de bloedsuiker controleert en daarbij zal er ook minimaal vier keer per dag insuline moeten worden gespoten. Heb je type 2? Dan stop je voor de bevruchting met de bloedsuikerverlagende tabletten en start je met insuline. Als de regulering niet naar wens verloopt, dan bestaat de mogelijkheid van een insulinepomp gebruik te maken.

Bevallen in het ziekenhuis
Als je suikerziekte hebt, dan is het aan te raden om in het ziekenhuis te bevallen om de risico’s zo klein mogelijk te houden. Als je aan het bevallen bent, dan krijg je een infuus toegediend dat glucose bevat. Het infuus is regelbaar, zodat de bloedsuiker op het juiste niveau kan blijven. De bevalling zal verder niet anders verlopen als een reguliere bevalling, maar er bestaat nog wel een kans op een keizersnede.

Als je van plan bent om na de bevalling borstvoeding te geven, dan dien je wel rekening te houden met een verhoogde kans op een hypo. Je kindje zal na de geboorte gelijk worden onderzocht, waarbij onder meer naar het bloedsuikergehalte wordt gekeken. Ook zal je kindje na de bevalling de eerste dagen onder toezicht blijven om behandeld te worden indien dat nodig is, bijvoorbeeld door extra voeding te geven. Na een paar dagen kun je dan met je kindje naar huis.

Het komt er bij een zwangerschap met suikerziekte op neer dat de risicos op aangeboren aandoeningen zoveel mogelijk kunnen worden beperkt door overleg met de arts, regulatie, medische begeleiding en gezond dieet. Suikerziekte is op zich geen reden om van een zwangerschap af te zien, maar extra controle en scherpte op de regulatie zijn wel van groot belang. 

 
Nog niet zwanger?
Ga naar...
» ZwangerStraks
» ZwangerWijzer
» Strakszwangerworden » Slikeerstfoliumzuur

Zwanger worden? slik eerst foliumzuur!

» Home

ZWANGER ZIJN EN...
» Alcohol
» Bloedarmoede, erfel.
» DES-dochter
» Diabetes
» Epilepsie
» Foliumzuur
» HIV-infectie en aids
» Listeriose
» Medicijnen
» Prenatale screening
» Rodehond
» Roken
» Schadelijke stoffen
» Straling
» Streptokokken B
» Toxoplasmose
» Vitamine A
» Vitamine D
» Voeding
» Werk

 

 

» Links

Real Time Web Analytics

Clicky