Logo Erfocentrum
 stel ons een vraag        deze site        downloaden 
 
   

DES en zwangerschap

 

Als uw moeder toen ze zwanger was van u DES heeft gebruikt kan het voor u moeilijker zijn om zwanger te worden of zwanger te blijven. Toch is het zo dat 80% van de DES-dochters tenminste één kind krijgt.  

Bent u een 'DES-dochter' en hebt u een kinderwens, dan kunt u het beste vóórdat u zwanger wordt een gesprek hebben met uw verloskundige, huisarts of specialist.

Daarom wordt aangeraden om vroeg in de zwangerschap een echo laten maken. Dat kan al rond de 7e week. Op een echo is te zien of het bevruchte eitje wel in de baarmoeder is ingenesteld. Bij een goede innesteling kan de verloskundige de zwangerschap verder begeleiden. Meestal verloopt de zwangerschap dan goed en kunt u poliklinisch, of thuis onder begeleiding van uw verloskundige, bevallen. DES-dochters die bij een eerdere zwangerschap problemen hebben gehad kunnen het beste onder controle blijven van een gynaecoloog.

De gezondheidsproblemen die DES-dochters hebben zijn waarschijnlijk niet erfelijk. Mogelijk hebben de zonen van DES-dochters (DES-kleinzonen) wel kans op een goedaardige afwijking aan de urinebuis. Dit wordt een hypospadie genoemd.

Als u tussen 1947 en 1976 geboren bent en u wilt u weten of u een DES-dochter bent, kijk dan op de website van Stichting DES Centrum.

Datum

Juli 2008

Samengesteld door het Erfocentrum

 

Logo Erfocentrum

© Stichting Erfocentrum 2001-2010 / Disclaimer
Het Erfocentrum is het Nationaal Informatiecentrum Erfelijkheid, Kinderwens en Medische Biotechnologie.

Het Erfocentrum wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Vereniging Klinische Genetica Nederland (VKGN).

 

 
Nog niet zwanger?
Ga naar...
» ZwangerStraks
» ZwangerWijzer
» Strakszwangerworden » Slikeerstfoliumzuur

Zwanger worden? slik eerst foliumzuur!

» Home

ZWANGER ZIJN EN...
» Alcohol
» Bloedarmoede, erfel.
» DES-dochter
» Diabetes
» Epilepsie
» Foliumzuur
» HIV-infectie en aids
» Listeriose
» Medicijnen
» Prenatale screening
» Rodehond
» Roken
» Schadelijke stoffen
» Straling
» Streptokokken B
» Toxoplasmose
» Vitamine A
» Vitamine D
» Voeding
» Werk

 

 

» Links

Real Time Web Analytics

Clicky